Een overkapping wordt ook wel een terrasoverkapping, een pergola of een prieel genoemd. Het is een afdak die of vrijstaand is gebouwd of deels op de gevel leunt. Onder een overkapping kun je heerlijk in de schaduw vertoeven in je tuin als het warm is buiten. Ook kun je hieronder eten als het bijvoorbeeld regent. We beantwoorden in dit blog vragen over een overkapping.

Waarom een overkapping?

Een overkapping heeft veel voordelen. Zo creëer je met een overkapping een rustplek in je tuin waar je ook heerlijk kunt ontspannen als de zon fel schijnt. Onder deze tuininrichting kun je heerlijk genieten van de warmte, zonder in de felle zon te liggen. Als je meubels onder de overkapping hebt staan, hoef je deze in de winter of tijdens een regenbui niet naar binnen te halen. Ze kunnen gewoon onder de overkapping blijven staan. Uiteraard geeft een overkapping een meerwaarde aan je woning. Het fijne van een overkapping is dat je hier meestal geen vergunning voor nodig hebt, in tegenstelling veel andere dingen die extra aan huis worden gebouwd. De vraag is wanneer je wel een vergunning nodig hebt voor een overkapping. Je overkapping is vergunningsvrij als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er is dus altijd een kans dat je wel een vergunning nodig hebt. Controleer dit altijd bij je gemeente.  

 

Waar plaats je een overkapping?

Je vraagt je misschien af waar je een overkapping plaatst. Waar in de tuin is de beste plek voor je pergola? Het is belangrijk dat je gelijk de juiste plek kiest voor je overkapping, omdat een goede overkapping een levenlang meegaat. Kies dus een praktische plek in de tuin. Bijvoorbeeld direct aan de achterkant van het huis of juist achterin de tuin. Kijk altijd naar de stand van de zon, dit is erg belangrijk voor je overkapping. Wil je graag advies over de plaats van je overkapping? Dan helpt Rudy Vermeeren je graag verder.

 

Welke overkapping kies je?

Er zijn veel soorten overkappingen te kiezen. Mocht je kiezen voor hout omdat je dit qua uitstraling warmer vindt dan aluminium, dan is bijvoorbeeld het houtsoort belangrijk. Er zijn veel soorten hout waaruit kan worden gekozen. Denk aan vurenhout, eikenhout, hardhout en ga zo maar door. Niet alleen het materiaal van de overkapping is belangrijk, maar ook de verlichting die je in je overkapping plaatst. Deze moet voldoende zijn om ‘s avonds goed te kunnen zien, maar het moet ook gezellig blijven. Daarnaast zijn ook de soort palen, de golfplaat, de vloer en het eventuele glas erg belangrijk. Denk ook zeker goed na over het isoleren van de overkapping. Op deze manier voorkom je vlekken en schimmels. Je wil geen vocht in je overkapping. Al deze factoren zijn keuzes die moeten worden gemaakt. Laat je hier goed in adviseren, bijvoorbeeld door ons.

 

Wat kost een overkapping?

De kosten van je overkapping hangen af van meerdere factoren. Van de materialen die worden gebruikt, de grootte en ga zo maar door. Gemiddeld moet je ongeveer rekenen op een prijs tussen de 1000 en 5000 euro. Natuurlijk kan dit ook veel hoger oplopen, afhankelijk van de keuzes die je maakt.


Een overkapping laten maken door Rudy Vermeeren

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf je overkapping te maken. Als je handig bent, ben je zeker goedkoper uit als je hem zelf maakt. Echter weet je zeker dat het goed en duurzaam gebeurt als je het laat doen. Het is toch een staaltje vakmanschap. Wil jij je overkapping graag laten maken door ons of wil je graag vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op.